IFAM 2018

Het was zaterdag in Oordegem even wennen bij de openingsmeeting van de Flanders Cup. Kim Barbé en zijn medewerkers noteerden voor hun IFAM een terugloop van 1.766 atleten in het recordjaar 2017 naar 1.526 deelnemers. Er traden vooral minder Belgen aan. Zo ging het van 766 naar 418 landgenoten. De oogst was er niet minder om: drie bijkomende Belgen kraakten een EK-limiet en liefst zes een WKJ-norm. Bovendien kwamen er twee nationale 800m-records. Het verminderd aantal Belgische deelnemers had evenwel een goede reden. De explosieve stijging van de kwantiteit van deze IFAM, had een keerzijde: het programma liep steeds meer uit de hand. De meeting, die vorig jaar om 10u00 begon, duurde tot 1u30 de volgende dag… Limiettijden voor de loopnummers moesten deze keer alles binnen aanvaardbare proporties houden. De minder snelle atleten kunnen uitwijken naar de talrijke regionale meetings. Dat klonk erg nobel, maar er is nog werk aan de winkel. Het programma bleef ook nu tot een eind na middernacht duren. Gelukkig voor Jan Publiek, vonden de hoogtepunten een tijdje eerder plaats. Met Jonathan Sacoor (400m), Eliott Crestan (800m) en Elise Vanderelst (1500m) haalden twee mannelijke juniores en een 19-jarige belofte het EK in Berlijn. Jonathan en Elliot behoorden ook bij de zes landgenoten die zaterdag in een snikheet Oordegem een WKJ-norm doorboorden.

IFAM 2017

De 8ste IFAM beantwoordde ook zonder bijkomende WK Belgen aan de hoge verwachtingen. Gedurende 15u30 (!) aaneensluitende atletiekbeleving, kwam een record van 1.766 atleten in actie. Twee Belgische scholierenploegen van de 4x100m, polsstokspringster Stefanie Dadayeva en spurtster Lieselotte Vanlaere kraakten EYOF-limieten. Liefst drie Belgische 4x100m ploegen doken onder een EK Junioresnorm. De hordelopers Tuur Bras en Michael Obasuyi, 400m specialist Jonathan Sacoor en afstandsloper Tim Van De Velde slaagden bij een individueel nummer in die krachttoer. Aaron Botterman versierde een ticket voor de 800m van de Universiade. De beloften Dylan Owusu (400m horden), Simon Debognies (5000m) en Dieter Kersten (5000m) doken onder een EK U23 limiet. Tim Van De Velde zorgde bovendien voor een nieuw nationaal scholierenrecord 1500m.

IFAM 2016

De 7de editie was goed voor een recorddeelname want maar liefst 1.546 atleten haalden de resultatenbundel. En ondanks verschillende afwezigheden, viel ook de nationale prestatiebalans positief uit: negen landgenoten doken onder een EK of WK-limiet. Hiervan haalden de Europese junioreskampioenen Nenah De Coninck (400m horden) en Renée Eykens (800m) het EK in Amsterdam. Dat ging ook op voor Ismael Debjani, die het bij de 1500m waarmaakte. Tobias Capiau haalde met een sprong van 7m74 als eerste mannelijke landgenoot het WK juniores in het Poolse Bydgoszcz. Liefst vijf scholieren bleven onder een limiet voor hun EK in het Georgische Tbilisi. Daarbij kwamen drie nieuwe nationale top tien prestaties aller tijden.

IFAM 2015

De IFAM deed zijn reputatie van ‘limietenmeeting’ weer alle eer aan. Vijf limieten voor het EK beloften, drie limieten voor het EK juniores (allemaal in de 5000m), een limiet voor het WK scholieren en vier EYOF-richtprestaties. Met een beste Europese jaarprestatie van Jonathan Borlée (met 44”91 voor het eerst onder de 45 seconden) en een sprong over 1m91 van Nafi Thiam, zorgden onze eigen nationale toppers voor de strafste prestaties.

IFAM 2014

De 5de editie van de IFAM Flanders Cup meeting groeide uit tot de grootste Flanders Cup meeting ooit. De faam van de Oordegemse Bloso-piste en de organisatie van Eendracht Aalst, vonden ook buiten onze landsgrenzen steeds meer weerklank. 1.413 atleten verdeeld over 718 landgenoten en 695 buitenlandse atleten uit 39 landen traden aan. Daarbij 245 Franse, 149 Nederlandse, 74 Britse, 53 Ierse en 26 Duitse atleten. Het eerste startschot weerklonk om klokslag 12u00 en het laatste omstreeks middernacht… Dit is dan ook bij uitstek de Flanders Cup van de persoonlijke, provinciale, nationale EK- en WKJ-jagers. Ook deze keer loonde het de moeite: 20 prestaties haalden de Europese top tien ranglijsten van het jaar. Met Pieter-Jan Hannes, Jeroen D’hoedt en Bashir Abdi namen drie landgenoten met chrono’s onder 3’40” het podium van de 1500m in.